Geschiedenis

HET DOMEIN

Het domein is niet altijd geweest wat het nu is. Doorheen de eeuwen groeide het uit tot een verzameling unieke gebouwen in een mix van verschillende stijlen. Het heeft verschillende functies gehad, van versterkte hoeve, wijnboerderij tot vakantiehuis en wisselde doorheen de eeuwen meer dan eens van eigenaar. Dit droeg allemaal bij aan het unieke karakter van Chateau Lagut.

EIGENAARS

Het Chateau is gebouwd in de middeleeuwen als een versterkte hoeve. De eerste bekende eigenaar is de familie Lagut. In de 18de eeuw is het domein doorgegeven aan de familie Vaucocour. Daarna heeft het nog vele andere eigenaars gekend, waaronder een Italiaanse gravin. In de 20ste eeuw werd Chateau Lagut eigendom van de familie Perrier, bekend van het mineraalwater.

ARCHITECTUUR

Het hoofdgebouw is gebouwd op middeleeuwse kelders die werden gebruikt om wijn op te slaan. De wijnkelders doen vandaag de dag dienst als unieke ruimtes die gebruikt kunnen worden voor feesten, partijen en proeverijen. De gebouwen staan op een rechthoekig grondplan en hebben invloeden van de Renaissance stijl. In de 17de eeuw werden grote ramen in de gevel geplaatst, het is ook in die tijd dat het gebouw van een defensieve naar een meer comfortabele stijl transformeerde. Rond die periode werden ook de grote haarden geplaatst en twee grote terrassen naar het noorden en het westen.


 

KAPEL

De kapel die aansluit aan het Chateau dateert van de 16de eeuw en is gewijd aan St. Louis. Ook bekend als Lodewijk IX, Koning Van Frankijk. Hij werd in 1297 door paus Bonifatius VIII heilig verklaard, die daarmee een poging ondernam zich te verzoenen met Lodewijks kleinzoon.

DUIVENTIL

Een klein vierkant gebouw in het midden van het domein deed vroeger dienst als duiventil. In het gras bevinden zich restanten van funderingen die er op wijzen dat het gebouw rondom omgeven was door een groot afdak. Dit unieke gebouw is nu verbouwd tot een prachtige suite.

BROODOVEN

De middeleeuwse broodoven werd oorspronkelijk gebruikt om brood te bakken voor de werker op het domein. Mensen uit het dorp konden hier ook gebruik van maken om hun eigen brood te bakken. Momenteel doet deze oven nog dienst als pizza oven.


DE STREEK

De regio  Dordogne, ook wel de Périgord genoemd, wordt al sinds de prehistorie bewoond door mensen. Je vindt dan ook vele prehistorische bezienswaardigheden terug in dit departement., vooral in het dal van de Vézère.

Périgord is een landstreek in Frankrijk, evenals de hoofdstad Périgueux vernoemd naar de Gallische volkstam de Petrocorii. Tot de Franse Revolutie was het een graafschap binnen de toenmalige provincie Guyenne-Gascogne. Bij de bestuurlijke herindeling na de Revolutie werd het een departement en veranderde de naam conform de regel in die van de voornaamste rivier die door de streek loopt: de Dordogne. Het departement Dordogne behoort tot de regio Aquitanië. Périgord staat van oudsher bekend als belangrijkste vindplaats van truffels in Frankrijk en om de ganzenteelt. De toevoeging “à la Périgourdine” (op de wijze van Périgord) betekent dan ook dat een gerecht truffel en ganzenlever als garnituur heeft.